top of page
Εικόνα συγγραφέαΜαρία Αβανίδη

Μετάβαση στις στερεές τροφές. Πότε να ξεκινήσω;



Η εισαγωγή του μωρού σας σε στερεές τροφές, που μερικές φορές ονομάζεται συμπληρωματική σίτιση ή απογαλακτισμός, θα πρέπει να ξεκινήσει όταν το μωρό σας είναι περίπου 6 μηνών.

Στην αρχή, το πόσο τρώει το μωρό σας είναι λιγότερο σημαντικό από το να το συνηθίσετε στην ιδέα του να τρώει.

Θα εξακολουθούν να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών τους από το μητρικό γάλα ή το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Δίνοντας στο μωρό σας μια ποικιλία τροφών, μαζί με μητρικό γάλα ή γάλα τύπου φόρμουλα, από την ηλικία περίπου των 6 μηνών θα βοηθήσει το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια ζωή με πιο υγιεινή διατροφή.

Σταδιακά, θα είστε σε θέση να αυξήσετε την ποσότητα και την ποικιλία φαγητού που τρώει το μωρό σας έως ότου μπορεί να τρώει τα ίδια τρόφιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σε μικρότερες μερίδες.



Γιατί να περιμένετε περίπου 6 μήνες για να εισαγάγετε στερεά;


Είναι καλή ιδέα να περιμένετε περίπου 6 μήνες πριν εισάγετε στερεές τροφές γιατί:


· Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα παρέχουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας μέχρι να γίνει περίπου 6 μηνών (με εξαίρεση τη βιταμίνη D σε ορισμένες περιπτώσεις)

· Εάν θηλάζετε, το να ταΐζετε μόνο μητρικό γάλα έως την ηλικία των 6 μηνών θα βοηθήσει στην προστασία του μωρού σας από ασθένειες και λοιμώξεις.

· Η αναμονή μέχρι τους 6 μήνες περίπου δίνει στο μωρό σας χρόνο να αναπτυχθεί, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τις στερεές τροφές – σε αυτές περιλαμβάνονται στερεές τροφές που γίνονται σε πουρέ, δημητριακά και βρεφικό ρύζι που προστίθενται στο γάλα.

· Το μωρό σας θα μπορεί να τρέφεται περισσότερο.

· Το μωρό σας βελτιώνεται στον τρόπο που μετακινεί την τροφή μέσα στο στόμα του, τη μασάει και την καταπίνει – αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι σε θέση να εξελιχθεί σε μια σειρά από γεύσεις και υφές (όπως πολτοποιημένα, σβώλους και φαγητό με τα δάχτυλα –finger food ) πιο γρήγορα και ίσως να μην χρειαστεί πολτοποιημένες τροφές καθόλου.



Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για τις στερεές τροφές


Υπάρχουν 3 σαφή σημάδια που, όταν εμφανίζονται μαζί από την ηλικία των 6 μηνών περίπου, δείχνουν ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για τις πρώτες του στερεές τροφές μαζί με το μητρικό γάλα ή το γάλα της πρώτης βρεφικής ηλικίας.



Θα μπορούν να:


· Παραμένουν σε καθιστή θέση και κρατούν το κεφάλι τους σταθερό

· Συντονίζουν τα μάτια, τα χέρια και το στόμα τους, ώστε να μπορούν να δουν το φαγητό, να το σηκώσουν και να το βάλουν στο στόμα τους μόνα τους

· Καταπιούν το φαγητό (αντί να το φτύνουν)



Οι παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα από τους γονείς ως σημάδια ότι το μωρό τους είναι έτοιμο για στερεές τροφές:


· Να μασούν τις γροθιές τους

· Να ξυπνούν τη νύχτα (περισσότερο από το συνηθισμένο)

· Να θέλουν περισσότερο γάλα


Αυτές είναι όλες φυσιολογικές συμπεριφορές για τα μωρά και όχι απαραίτητα σημάδια ότι πεινούν ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στερεά τροφή.


Η έναρξη των στερεών τροφών δεν θα κάνει πιο πιθανό το μωρό σας να κοιμηθεί όλη τη νύχτα. Μερικές φορές λίγο επιπλέον γάλα θα βοηθήσει μέχρι να είναι έτοιμα για τις στερεές τροφές.



Πώς να ξεκινήσετε τις στερεές τροφές


Στην αρχή το μωρό σας θα χρειαστεί μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής πριν από τη συνήθη τροφή του με γάλα.

Μην ανησυχείτε για το πόσο τρώνε. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συνηθίσουν σε νέες γεύσεις και υφές και να μάθουν πώς να μετακινούν τις στερεές τροφές μέσα στο στόμα τους και πώς να τις καταπίνουν.

Θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών τους από το μητρικό γάλα ή τη βρεφική φόρμουλα.

Υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε στο μωρό σας. Για παράδειγμα, μην προσθέτετε ζάχαρη ή αλάτι (συμπεριλαμβανομένων κύβων ζωμού και σάλτσας) στο φαγητό του μωρού σας ή στο νερό μαγειρέματος.

Τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε αλμυρές τροφές καθώς δεν κάνουν καλό στα νεφρά τους και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ


· Το φαγητό είναι μια εντελώς νέα δεξιότητα. Μερικά μωρά μαθαίνουν να δέχονται νέες τροφές και υφές πιο γρήγορα από άλλα. Συνεχίστε να προσπαθείτε και δώστε πολλή ενθάρρυνση και έπαινο στο μωρό σας.

· Δώστε αρκετό χρόνο, ειδικά στην αρχή.

· Πηγαίνετε με το ρυθμό του μωρού σας και αφήστε το να σας δείξει πότε είναι πεινασμένο ή χορτασμένο. Σταματήστε όταν το μωρό σας δείξει σημάδια ότι έχει χορτάσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι το γερό κλείσιμο του στόματός του ή το να γυρίσει το κεφάλι του μακριά. Εάν χρησιμοποιείτε κουτάλι, περιμένετε να ανοίξει το στόμα του μωρού σας πριν προσφέρετε το φαγητό. Μην πιέζετε το μωρό σας να φάει. Περιμένετε μέχρι την επόμενη φορά αν δεν ενδιαφέρονται αυτή τη φορά.

· Να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να προσφέρετε μια ποικιλία από φαγητά, ακόμα και αυτά που φαίνεται ότι δεν τους αρέσουν. Μπορεί να χρειαστούν 10 ή περισσότερες προσπάθειες για να συνηθίσει το μωρό σας σε νέες τροφές, γεύσεις και υφές. Θα υπάρξουν μέρες που τρώνε περισσότερο, κάποιες που τρώνε λιγότερο και μετά μέρες που απορρίπτουν τα πάντα. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

· Αφήστε το μωρό σας να απολαμβάνει να αγγίζει και να κρατά το φαγητό. Αφήστε τα να τραφούν, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους, μόλις δείξουν ενδιαφέρον. Εάν χρησιμοποιείτε κουτάλι, το μωρό σας μπορεί να θέλει να το κρατήσει ή με ένα άλλο κουτάλι να δοκιμάσει να φάει μόνο του.

· Περιορίστε τους περισπασμούς στο χώρο γύρο του στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια των γευμάτων και αποφύγετε να κάθεστε με το μωρό σας μπροστά στην τηλεόραση, το τηλέφωνο ή το Tablet.

· Δείξτε τους πώς τρώτε. Τα μωρά αντιγράφουν τους γονείς και τα άλλα παιδιά . Καθίστε όλοι μαζί για τα οικογενειακά γεύματα όσο το δυνατόν περισσότερο.



Πρόοδος με τις υφές


Μόλις αρχίσετε να εισάγετε στερεές τροφές από την ηλικία των 6 μηνών περίπου, προσπαθήστε να μετακινήσετε το μωρό σας από τις τροφές σε πουρέ ή πολτοποιημένες, σε ανάμεικτες με σβώλους ή τροφές με τα δάχτυλα μόλις μπορέσει να τις διαχειριστεί.

Αυτό τα βοηθά να μάθουν πώς να μασούν, να μετακινούν τη στερεά τροφή μέσα στο στόμα τους και να καταπίνουν.

Σε ορισμένα μωρά αρέσει να ξεκινούν με πουρέ, σβώλους ή φαγητό με τα χέρια (finger food).

Άλλα μωρά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν σε νέες υφές, επομένως μπορεί να προτιμούν αρχικά λείες ή ανάμεικτες τροφές με κουτάλι.

Απλά συνεχίστε να τους προσφέρετε υφές σε σβώλους και τελικά θα το συνηθίσουν.



Ασφάλεια και υγιεινή


Όταν εισάγετε τις στερεές τροφές στο μωρό σας, είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα για να μην το θέσετε σε κίνδυνο.



Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων


· Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε το φαγητό και να διατηρείτε τις επιφάνειες καθαρές

· Δροσίστε το ζεστό φαγητό και δοκιμάστε το πριν το δώσετε στο μωρό σας

· Πλύνετε και ξεφλουδίστε τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά

· Αποφύγετε σκληρά τρόφιμα όπως ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ωμό καρότο ή μήλο

· Αφαιρέστε τα σκληρά φλούδια και τα κουκούτσια από τα φρούτα και τα κόκαλα από το κρέας ή το ψάρι

· Κόψτε μικρά- στρογγυλά τρόφιμα, όπως σταφύλια και ντοματίνια, σε μικρά κομμάτια.

Να μένετε πάντα με το μωρό σας όταν τρώει σε περίπτωση που αρχίσει να πνίγεται.

Ο πνιγμός είναι διαφορετικός από το αναγούλιασμα.



Το μωρό σας μπορεί να αναγουλιάζει όταν εισάγετε στερεές τροφές


Αυτό συμβαίνει επειδή μαθαίνουν πώς να αντιμετωπίζουν τις στερεές τροφές και να ρυθμίζουν την ποσότητα της τροφής που μπορούν να καταφέρουν να μασήσουν και να καταπιούν ταυτόχρονα.



Εάν το μωρό σας αναγουλιάζει:


· Τα μάτια του μπορεί να βουρκώσουν

· Μπορεί να σπρώξει τη γλώσσα του προς τα εμπρός ή να τη βγάλει έξω από το στόμα του

· Μπορεί να έχει τάση για εμετό ή να κάνει εμετό



Λίστα εξοπλισμού


· Παιδικό καρεκλάκι. Το μωρό σας πρέπει να κάθεται με ασφάλεια σε όρθια θέση (ώστε να μπορεί να καταπιεί σωστά). Χρησιμοποιείτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σε ένα παιδικό καρεκλάκι. Μην αφήνετε ποτέ τα μωρά χωρίς επίβλεψη σε υπερυψωμένες επιφάνειες.

· Σαλιάρες. Στην αρχή θα είναι ακατάστατα!

· Μαλακά κουτάλια. Είναι πιο ήπια για τα ούλα του μωρού σας.

· Μικρά πλαστικά μπολ. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να προμηθευτείτε ένα ειδικό μπολ φαγητού με βάση προσκόλλησης για να διατηρείται το μπολ στη θέση του.

· Ποτηράκι νερού. Εισάγετε ένα φλιτζάνι από περίπου 6 μηνών και προσφέρετε γουλιές νερού με τα γεύματα. Χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτό ποτήρι ή ένα ποτήρι ελεύθερης ροής χωρίς βαλβίδα θα βοηθήσει το μωρό σας να μάθει να ρουφάει και είναι καλύτερο για τα δόντια του. Παρόλα αυτά, εάν το μωρό σας δυσκολεύεται, υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά ποτηράκια στο εμπόριο για να προμηθευτείτε.

· Ένα χαλάκι ή φύλα από εφημερίδες κάτω από το παιδικό καρεκλάκι για να προλάβετε το μεγαλύτερο μέρος της ακαταστασίας!

· Πλαστικά δοχεία μπορεί να είναι χρήσιμα για το μαγείρεμα και την κατάψυξη μικρών μερίδων.

152 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Commenting has been turned off.
bottom of page